Connect with us

Σάκης Φράγκος

ΑLICE COOPER — Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗ

 

1

36 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου του πραγματικού σόλο δίσκου, “Wel­come to my night­mare”, επιστρέφει ο Alice Coop­er στον πιο εφιαλτικό του κόσμο. Με το “Wel­come 2 my night­mare” παρουσιάζει στο κοινό του ο 63χρονος τη συνέχεια του επιτυχημένου con­cept δίσκου του 1975, ο οποίος είναι όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς σημαντικά επηρεασμένος από τον ήχο της δεκαετίας του ’70. Άλλωστε βρίσκουμε στο πλάι του, σε μέρος των ηχογραφήσεων, τους Den­nis Dun­away, Neal Smith & Michael Bruce, μέλη της ALICE COOPER BAND. Το Rock Hard ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο, προκειμένου να μιλήσει με τον ίδιο τον Alice Coop­er για το θρύλο, το 26ο άλμπουμ και το μέλλον του.

 

Μπροστά από το μικρό, μάξιμουμ 350 θεατών χωρητικότητας, 100 Club στην Oxford Street του Λονδίνου, έχει ήδη σχηματιστεί ουρά ώρες πριν να ανοίξουν οι πόρτες. Ο Alice Coop­er παίζει εδώ ένα ζεστό βραδινό του Ιουνίου ένα σύντομο σχετικά set, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει και υλικό από το “Wel­come 2 my night­mare”. Το 100 Club είναι θρυλικό: εδώ έπαιξαν οι SEX PISTOLS και οι THE CLASH το 1976 τις πρώτες τους συναυλίες της καριέρας τους στο Λονδίνο, ενώ καλλιτέχνες όπως οι ROLLING STONES, Paul Weller και OASIS έδωσαν warm up εμφανίσεις στη μικρή σκηνή του, όταν ήταν ήδη τεράστια ονόματα της μουσικής βιομηχανίας. Οι φωτογραφίες επάνω στους κόκκινους βαμμένους τοίχους του club δείχνουν τους METALLICA στις πρώτες ημέρες τους, τον Lem­my Kilmis­ter, το Dave Grohl να κρατάει το μικρόφωνο κάνοντας μία αστεία γκριμάτσα κι έναν νεαρό Mick Jag­ger. Ο Alice Coop­er θα δώσει σ’ αυτό το μέρος μία από τις πιο προσωπικές εμφανίσεις της ζωής του ολόκληρης. Μέσα σε αρκετό ιδρώτα, μία κλασσική rock n’ roll ατμόσφαιρα και μυρωδιά, χωρίς δραματικές εισαγωγές και χάσιμο χρόνο, βιώνει κανείς τον τεράστιο αυτόν front­man τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε από τις ημέρες του Detroit Garage Rock. Ο Alice Coop­er δείχνει από το πρώτο λεπτό να το διασκεδάζει τουλάχιστον όσο και το κοινό από κάτω – το οποίο είναι σχετικά νεαρό σε ηλικία. Ιδανικά κολλάει στην «πίσω στις ρίζες» ηχητική φιλοσοφία ο κιθαρίστας Steve Hunter. Μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στα κλασσικά κομμάτια, παίζουν αρκετά διασκευές σε THE BEATLES, ROLLING STONES και Jimi Hen­drix, οι οποίες ωστόσο οφείλω να θυμίσω ότι ανήκαν στο ρεπερτόριο της νεαρής τότε ALICE COOPER BAND.

 

Δεν γίνεται όμως να υπάρξει συναυλία Alice Coop­er χωρίς το θεατρικό στοιχείο. Οι φωνές του κοινού για το “No more Mr Nice Guy” έχουν με το ζόρι σιγάσει, όταν ο front­man αφήνει ελεύθερο επί σκηνής έναν βόα, για το “It is my body”. Το ερπετό κουλουριάζεται γύρω από το λαιμό του και τον συντροφεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού. Με το “I’ll bite your face off” ακούμε λίγο αργότερα επιτέλους ένα ροκάδικο mid tem­po κομμάτι από το νέο δίσκο. Δυστυχώς δεν υπάρχει συνέχεια με το νέο υλικό! Κι όμως δεν μπορούμε να παραπονεθούμε, αφού η έκπληξη της βραδιάς ακολουθεί. Ο Alice Coop­er τον προλογίζει ως “Ken­tucky blues mas­ter John­ny D.” και στη σκηνή εμφανίζεται ο John­ny Depp, φορώντας ένα καπέλο, κάτω από το οποίο με το ζόρι διακρίνεται το πρόσωπό του, και κρατώντας την κιθάρα του. Ο διάσημος ηθοποιός, ο οποίος στα νιάτα του είχε υπάρξει και μουσικός, έπαιξε στα “I’m eigh­teen” και “School’s out”. Το κοινό έχει πάρει φωτιά, το club βράζει και ακολουθούν στα καπάκια το “Elect­ed” η διασκευή στο “We got­ta get out of this place” των THE ANIMALS και το “Fire” του Jimi Hen­drix, πριν ο Alice Coop­er μας ευχαριστήσει για την υπέροχη βραδιά.

 

AliceCooperWelcome2MyNightmare

24 ώρες αργότερα ακολουθεί στο διάσημο Club “The ivy”, αγαπημένο μέρος των stars του Hol­ly­wood, συνέντευξη τύπου αναφορικά με το “Wel­come 2 my night­mare”. Ποτά, φαγητά και αρκετή κουβέντα! Ακούσαμε ευτυχώς και 3 ολοκαίνουργια κομμάτια, αν και είναι δύσκολο μέσα στο σαματά από τις συζητήσεις ορισμένων συντακτών να βγούνε τόσο πρόωρα ασφαλή συμπεράσματα. Ακούσαμε το πρώτο sin­gle, όπως και την προηγούμενη βραδιά, το “I’ll bite your face off”, ένα ροκάδικο mid tem­po κομμάτι, με κολλητικό ρεφρέν και σαφείς 70’s αναφορές. Ακολούθησε το ελαφρώς σκληρότερο “Caf­feine” και μία μπαλάντα υπό τον τίτλο “Some­thing to remem­ber me by”, που έχει όλα τα φόντα για ράδιο χιτάκι. Και τα τρία κομμάτια άφησαν γενικά θετικές εντυπώσεις. Είναι ξεκάθαρη η old school rock κατεύθυνση, καθώς και η αρκετά γήινη παραγωγή. Η ενορχήστρωση έχει μείνει στα τυπικά, χωρίς να υπερφορτώνει τις συνθέσεις. Η θεατρικότητα δείχνει να έχει πάρει χαρτάκι δεύτερου ρόλου. Προς το τέλος εμφανίζεται και ο Alice Coop­er, αρκετά ευδιάθετος και με ένα μεγάλο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. «Η ιδέα για το “Wel­come 2 my night­mare” προήλθε από καθαρή τύχη. Ο Bob Ezrin, με τον οποίο δημιουργώ δίσκους εδώ και μία αιωνιότητα, ανέφερε εντελώς τυχαία μια μέρα ότι έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από το “Wel­come to my night­mare”. Κάπως έτσι ξεκίνησε μία συζήτηση σχετικά με τους εφιάλτες του παρόντος, για παράδειγμα όλους αυτούς τους τυφώνες, τους σεισμούς, τα τσουνάμι, τις εκρήξεις ηφαιστείων και στη συνέχεια αναρωτηθήκαμε ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι εφιάλτες του Alice Coop­er εν έτει 2011. Ο Alice μισεί την τεχνολογία και όλες αυτά τα ντισκο-έντομα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σύνθεση νέου υλικού. Το 80% του δίσκου είναι κιθαριστικό-ροκ, με το “Last man on earth” θα ανακαλύψετε κι ένα κομμάτι σε φάση Tom Waits, που ίσως σας ξαφνιάσει λίγο».

no-more-mr-nice-guy-tour

Setlist:
Train Kept A‑Rollin´
Under My Wheels
No More Mr. Nice Guy
Is It My Body
Brown Sugar
I´ll Bite Your Face Off
Mus­cle Of Love
Cold Ethyl
Bil­lion Dol­lar Babies
Back In The U.S.S.R.
Poison
You Real­ly Got Me
I´m Eighteen
School´s Out
Elected
We Got­ta Get Out Of This Place
Fire

Κείμενο : Con­ny Schiffbauer

Μετάφραση : Μίλτος Λυμπιτσούνης

www.alicecooper.com
www.myspace.com/officialalicecooper

Δισκογραφία
Pret­ties For You (1969)
Easy Action (1970)
Love It To Death (1971)
Killer (1971)
School´s Out (1972)
Bil­lion Dol­lar Babies (1973)
Mus­cle Of Love (1973)
Wel­come To My Night­mare (1975)
Goes To Hell (1976)
Lace And Whiskey (1977)
The Alice Coop­er Show (Live, 1977)
From The Inside (1978)
Flush The Fash­ion (1980)
Spe­cial Forces (1981)
Zip­per Catch­es Skin (1982)
DaDa (1983)
Con­stric­tor (1986)
Raise Your Fist And Yell (1987)
Ladies Man (Live, 1987)
Trash (1989)
Hey Stoopid (1991)
The Last Temp­ta­tion (1994)
A Fist­ful Of Alice (Live, 1997)
Bru­tal Plan­et (2000)
Drag­ontown (2001)
The Eyes Of Alice Coop­er (2003)
Bru­tal­ly Live (Live, 2003)
Dirty Dia­monds (2005)
Live At Mon­treux (Live, 2005)
Live At Cabo Wabo (Live, 2005)
Along Came A Spi­der (2008)
Wel­come 2 My Night­mare (2011)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2022 Rock Hard Greece.

  • https://noc.ezhellas.com:44450/live
  • Rock Hard Radio
  • rock hard greece